Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

 

Je ziet ze steeds vaker, zonnepanelen, maar kunnen deze ook geplaatst worden op uw dak? In dit artikel proberen wij u duidelijkheid te geven aan welke eisen een dak moet voldoen om er zonnepanelen op te kunnen plaatsen.

 

Zonnepanelen kunnen op zowel schuine als platte daken geplaatst worden. Bij schuine daken heeft de hellingshoek van het dak invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Schuine daken met dakpannen, dakpanplaten, golfplaten, damwandplaten of zink zijn vrijwel altijd geschikt voor zonnepanelen. Platte daken met grind of bitumen vormen ook vrijwel nooit een probleem bij het plaatsen van zonnepanelen. Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u geen vergunning nodig.

Lastigere daken zijn schuine daken met leisteen, schuine daken met bitumen en rieten daken. De constructies van deze daken zijn vaak zo dat de zonnepanelen niet met haken aan het dak bevestigd kunnen worden. Vanwege de veiligheid van monteurs wordt er niet geïnstalleerd op asbest daken. De Nederlandse wetgeving schrijft voor dat er op monumentale panden ook geen zonnepanelen geplaatst mogen worden.

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als het dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager zijn. De meest ideale omstandigheden zullen zijn wanneer uw dak op het zuiden ligt.