dak problemenHet spreekt voor zich dat wij Dakdekker Nederland BV graag al uw problemen met en rond uw dak oplossen, maar ze voorkomen is natuurlijk altijd beter. Gelukkig is er veel wat u kunt doen om dak problemen in de winter te voorkomen.

Lekkage dak

Wanneer zijn er meer kansen op diverse dak problemen? Waardoor komen er diverse dak problemen?? Wat is er zo verraderlijk aan sneeuw? Met welke preventieve maatregelen houdt u uw platte dak in goede conditie?

Wanneer is er meer kans op dak problemen in de winter
De nieuwe platte daken zijn in principe prima bestand tegen al het Nederlandse winterweer. Is uw platte dak ouder dan 10 jaar dan is extra alertheid geboden, ook als er sprake is van onvoldoende dakisolatie. Bij te weinig tot geen isolatie word de ruimte onder het dak verwarmd van binnenuit en daardoor kan kans op condens optreden.

Platte daken van allerlei leeftijden worden echter onvermijdelijk blootgesteld aan allerlei verschillende weersinvloeden, zoals warmte, kou, mist, regen, hagel en sneeuw. Vooral sneeuw en regenwater die langere blijven liggen op uw dak zijn verraderlijk. Ongemerkt worden platte daken daardoor extra belast wat grote gevolgen kan hebben.

Waarom sneeuw en veel regenwater op een plat dak gevaarlijk is
Poeder- en stuifsneeuw bestaan voor het grootste deel uit lucht, wat onschuldig lijkt. Reguliere, droge sneeuw is echter een stuk zwaarder omdat het voor ongeveer één zevende deel uit water bestaat en de rest lucht. Deze sneeuw blijft daardoor langer liggen en precies daarin schuilt het gevaar, zeker als er ook nog eens veel regenwater vast gevroren ligt op het dak. De sneeuw die op het bevroren water valt blijft meteen liggen en vriest vast aan het ijs waardoor het totale gewicht extreem kan toenemen.

Hoe zit dat dan precies? Een voorbeeld ter verduidelijking:
Stel u heeft een schuur of bij gebouwtje van 20 m2, met een plat dak. Er ligt een laag regenwater op van 5cm wat vastgevroren ligt en daarop valt sneeuw van 10 centimeter hoogte. Bij pas gevallen sneeuw is het gewicht per vierkante meter +/- 20 kilo. Het gewicht van de sneeuwlaag op het platte dak is dan 400 kilo zonder het gewicht van het vastgevroren regenwater.

Als de sneeuwlaag groeit, wordt tegelijkertijd het onderste deel aangedrukt doordat het inzakt. Op het oog lijkt de sneeuwlaag niet dikker te worden maar het totale gewicht is wél flink toegenomen. Dat komt omdat de dichtheid (soortelijke massa)van aangedrukte sneeuw hoger ligt en dat heeft grote gevolgen voor het totale gewicht en de complete dakconstructie. Het gewicht kan zomaar toenemen van de sneeuw tot maar liefst 60 kilo per m2 en de druk op uw platte dak tot 1.200 kilo!

Wat kunt u doen om te voorkomen dat het totale gewicht toe neemt en daardoor het platte dak heel zwaar belast word??
• verwijder losse sneeuw zo snel mogelijk van uw dak
• hou de waterafvoer vrij, zodat regenwater en smeltwater snel weg kunnen

Wat u beter niet kunt doen:
• gebruik geen zout of andere bijtende middelen – deze tasten de dakbedekking beschermlaag aan
• ijs op het dak verwijderen.

U komt zonder dak problemen de winter door, als u bij ons een onderhoudscontract afsluit en rekening houdt met bovengenoemde zaken en zelf op tijd in actie komt. Als u een onderhoudscontract bij ons hebt afgesloten komen wij 1x per jaar het complete dak controleren of scheurtjes en gebreken. Verder zorgen wij dat het dak volledig word schoongemaakt en al het vuil verwijderd word. Eventuele kleine reparaties zitten hierbij in en worden ook direct uitgevoerd.

Wilt u meer weten over ons onderhoudscontract? of over dak problemen in de winter?? Neem dan snel contact met ons op zodat wij u alles kunnen uitleggen en toelichten.

Is het platte dak van uw (bedrijf) pand ouder dan 10 jaar en heeft u geen interesse in een onderhoudscontract maar wilt u het laten inspecteren? Neem dan snel contact met ons op. Wij gaan graag het dak voor u op, óók in de winter!