Groendak is mooi – Overweeg je om een groendak te laten installeren maar twijfel je of het mogelijk is op uw dak?? Dakdekker Nederland B.V. kan u hier alles over vertellen en onderzoeken of dit op uw dak en constructie mogelijk is. Verder is een groendak Prima om aan te laten leggen, want het oogt mooi, het heeft een koelend effect in de zomer en dempt de omgevingsgeluiden. Maar vergeet niet dat een groendak ook onderhoud nodig heeft. Hoeveel precies dat is, hangt af van het type groendak. We gaan je door middel van deze blog proberen wegwijs te maken over de verschillende groendaken en u krijgt van ons enkele nuttige tips.

Groendak is mooi maar heeft ook onderhoud nodig

verschillen groendaken op een rij:
Je hebt een Extensief Groendak en een Intensief groendak. Wij zullen proberen om het verschil hieronder uit te leggen. Kies je voor een extensief groendak  dan kies je voor een groendak met enkel vetplantjes, mossen of kruiden. Het voordeel is dan dat het onderhoud ,veel minder intensief is. Kies je voor een intensief groendak dan kies je voor een echte daktuin met gras, bloemen, struiken en misschien zelfs bomen. Zo’n groendak vraagt evenveel onderhoud als een ‘gewone’ tuin.

Een extensief groendak onderhouden

Groendak is mooi – Het onderhoud van een extensief groendak mag dan beperkt zijn, het betekent niet dat je er helemaal geen omkijken naar hebt. In het eerste jaar volstaat een inspectie om de drie maanden. Daarna kan het volstaan om elk jaar eens op je dak te gaan kijken. Tijdens de eerste twee jaren na de aanleg plan je het best een onderhoudsbeurt in de lente en in het najaar. Vanaf jaar drie volstaat in de meeste gevallen één beurt in de lente. Heb je veel ingezaaide gewassen, dan moet je die wel meermaals onderhouden totdat ze een dekkingsgraad van negentig procent bereikt hebben.

Bij een onderhoudsbeurt zijn deze taken essentieel:

Afgestorven planten vervangen en kale plekken opnieuw inzaaien
Onkruid met wortel en al verwijderen
Opgehoopte bladeren en andere vervuiling verwijderen
Je groendak bemesten
Een intensief groendak onderhouden

Groendak is mooi – Over een intensief groendak kunnen we kort zijn: het onderhoud daarvan is vergelijkbaar met dat van een tuin of maaiveld. Elk type gras, struik of boom vergt zijn eigen specifieke onderhoud. Houd daar zeker rekening mee bij het ontwerp van je daktuin. Vermijd dat je om de haverklap je dak op moet.

Onderhoud groendak

Een groendak is heerlijk, maar je mag het onderhoud ervan niet verwaarlozen. Achterstallig onderhoud kan tot nare gevolgen leiden, hoe deskundig je dak ook is aangelegd.

Kies voor wortelwerende dakbedekking

Nog een tip voor de aanleg van je groendak: Dakdekker Nederland B.V. heeft diverse soorten wortelwerende dakbedekking waar we mee kunnen werken. Door die wortelwerende dakbedekking vermijd je problemen met boomwortels zonder dat je een extra beschermende laag op je dak moet aanbrengen.

Groendaken in de stad

In de stad wonen biedt heel wat voordelen. Je vindt er winkels, horeca en alle mogelijke voorzieningen. Bovendien heb je gegarandeerd aansluitingen met het openbaar vervoer en is het makkelijker om dicht bij huis werk te vinden. Ben je een natuurliefhebber? Toegegeven, dan heb je het wel wat moeilijker om in een stedelijke omgeving aan je trekken te komen. Toch is groen in de stad geen utopie. We zetten enkele mogelijkheden op een rijtje.

1. Geniet volop van stadsparken en natuurgebieden

Als je besluit om in de stad te gaan wonen, is niet alleen je woning zelf van groot belang, maar ook de omgeving. Als je je vestigt in de buurt van een park, kun je elke dag van het groen gaan genieten, ook al heb je zelf geen tuin.

2. Stadstuin: houd het simpel

Met wat geluk kun je in een huis met een tuintje gaan wonen. Het is verbazend welke mooie stadstuinen er soms verscholen zijn achter de gevels van onopvallende rijhuisjes! Een kleine stadstuin kun je groter doen lijken door achteraan donkere planten, zoals klimop, te zetten. Als je het simpel houdt en kiest voor planten die het hele jaar mooi zijn, heb je aan een stadstuin zelfs weinig werk op de koop toe.

3. Origineel: een daktuin

Geen tuin maar wel een plat dak? Overweeg dan een groendak of daktuin. Dat is niet alleen erg mooi en origineel, het draagt ook bij aan de isolatie van je woning. Afhankelijk van wat je zelf mooi vindt en hoeveel tijd je aan het onderhoud wil besteden, kun je kiezen voor een extensief, een semi-intensief of een intensief groendak

4. Klimplanten in je geveltuin

Heel wat mensen laten tegenwoordig planten tegen de gevel groeien. Sommige steden geven voor een geveltuin of verticale tuin zelfs subsidies. Let wel goed op welk type plant je kiest. Gewone klimop en wingerd zijn bijvoorbeeld zelfhechtende planten, maar andere planten hebben meestal een klimhulp nodig. Je kunt kiezen voor een klimrek, een draadzuil of spandraad. Geïnteresseerd? Neem dan snel contact met ons op zodat we samen met uw een plan maken en wij uw kunnen adviseren

Dakdekkersbedrijf

Dakdekker Nederland is uw dakdekkersbedrijf in Brabant. We zijn uw specialist uit Dongen, werkzaam in bijvoorbeeld Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch en omgeving. Ons bedrijf is ontstaan uit liefde voor het vak, vanuit een ware dakdekkersfamilie. Inmiddels in handen van William de Bont, die het ambachtelijke vakmanschap door zijn leermeester Corne de Hoog kreeg bijgebracht. Dakdekkersbedrijf Brabant (Dakdekker Nederland) is dé dakspecialist uit Dongen en is werkzaam in de provincie Brabant. Dakdekkersbedrijf Brabant (Installatie Nederland) biedt een groot pakket aan diensten aan, die allemaal zijn ontwikkeld naar en aansluiten op de wensen van onze klanten en de markt: Bitumineuze dakbedekkingenKunststof dakbedekkingenBitumineuze dakshinglesDakisolatie voor platte dakenKoperen en zinken dakgotenZinken dakbedekkingenHoutrot herstelBoeiboorden van hout en kunststofVoeglood voor gevel of schoorsteenZinken daklijst voor dakrandenDakterrassenHemelwaterafvoer systemenLichtkoepels en Daklekkage services. Klik hier om contact met ons op te nemen en/of vraag hier GRATIS een offerte aan.