Een plat dak isoleren wordt op een hele andere manier gedaan dan een schuin dak. Er zijn 3 verschillen van isoleren: koud-, warm- en omgekeerd plat dak. In dit bericht bespreek ik ze alledrie en komen zowel de voor- als nadelen aan de orde.

koud plat dak isolatie, methode 1
Deze methode wordt ‘koud plat dak’ genoemd, omdat er aan de binnenkant van woning geïsoleerd wordt. De draagconstructie van het dak, met daarop een water werende laag van bijvoorbeeld beton, hout of dakbedekking, wordt dus niet opgewarmd door woningwarmte.

Een nadeel van deze eenvoudige manier van isoleren, is dat het dakvlak aan grotere temperatuurschommelingen onderhevig is. Dat heeft gevolgen voor de dakbedekking. De dakbedekking zal namelijk meer uitzetten en krimpen, waardoor de kans op scheuren groter is.

Daarnaast is het zo dat deze constructie wel wat aandacht en de nodige kennis vergt doordat de isolatie het vocht in de ruimte absorbeert als er niet goed geventileerd wordt. Daardoor zakt de isolatiewaarde en wordt de kamer minder goed geïsoleerd. Het opgenomen vocht kan in de loop der tijd de dakconstructie aantasten met schimmel

Toepassing:
De koud plat dak isolatiemethode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwen met een beperkte hoogte. Wij adviseren vaak om de beperkte hoogte aan te laten passen zodat dit wel van buitenaf geïsoleerd kan worden en u een warm plat dak kan maken

Warm plat dak, Isolatiemethode 2
Deze methode isoleert de draagconstructie van het dak juist wél. Dit heeft grote voordelen ten opzichten van een koud plat dak of omgekeerd dak. De dakisolatie wordt namelijk aan de buitenkant op het dakbeschot aangebracht met onder de isolatie eerst een dampdichten folie Bovenop deze isolatie wordt vervolgens een water werende laag aangebracht van bijvoorbeeld BITUMEN, POCB, PVC, TPO of EPDM dakbedekking

Bij deze manier van isoleren zal de dakconstructie veel minder problemen krijgen door het uitzetten en krimpen. Bijkomend voordeel is dat de dakconstructie fungeert als warmtebuffer. Dit wilt zeggen dat overdag de warmte word opgeslagen en in de avond- en nachturen wordt deze geleidelijk afgegeven.

Toepassing:
De warm plat dak isolatiemethode wordt het meest gebruikt voor platte daken. Wij adviseren deze methode bijna altijd indien het mogelijk is.

omgekeerd plat dak, Isolatiemethode 3
Bij deze methode zit de dakisolatie volledig aan de buitenzijde boven op het dak. Dus zowel de dakconstructie als de dakbedekking zitten in het isolatieschil. Een extra laag (ballastlaag) van bijvoorbeeld grind of tegels dient ter bescherming en houdt de isolatie goed op zijn plaats.
De isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden, zijn drukvast en weerbestendig. Als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, hoeft deze niet vervangen te worden. Dus dat scheelt aanzienlijk qua investering. Een groot nadeel van deze vorm van isoleren is dat de hele constructie zwaar belast word en dat de constructie berekend moet zijn op het totale gewicht.

Toepassing:
De omgekeerd plat dak isolatiemethode is zeer geschikt voor dakterrassen, balkons en platte daken waar veel op gelopen wordt.

Welke isolatiemethode is het beste?
Welke methode voor uw dak het beste is, hangt af van de dakconstructie, de vrije ruimte en de woonruimte die onder het dak zit. Hieronder een korte beschrijving van de eerder beschreven verschillen:

Isolatie methode 1: bij een koud dak methode moet er voldoende geventileerd kunnen worden, anders ontstaan er mogelijk condensatieproblemen
Isolatie methode 2: de afdekkingslaag van een warm dak moet de weersinvloeden langdurig kunnen doorstaan
Isolatie methode 3: bij een omgekeerd plat dak moet de dakconstructie de extra belasting van een ballastlaag aankunnen

Wilt u advies welke keuze voor u dak de beste optie zou zijn? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Dan komen we bij u langs om te bekijken wat voor uw dak de beste oplossing is.

Dakdekkersbedrijf

Dakdekker Nederland is uw dakdekkersbedrijf in Brabant. We zijn uw specialist uit Dongen, werkzaam in bijvoorbeeld Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch en omgeving. Ons bedrijf is ontstaan uit liefde voor het vak, vanuit een ware dakdekkersfamilie. Inmiddels in handen van William de Bont, die het ambachtelijke vakmanschap door zijn leermeester Corne de Hoog kreeg bijgebracht. Dakdekkersbedrijf Brabant (Dakdekker Nederland) is dé dakspecialist uit Dongen en is werkzaam in de provincie Brabant. Dakdekkersbedrijf Brabant (Installatie Nederland) biedt een groot pakket aan diensten aan, die allemaal zijn ontwikkeld naar en aansluiten op de wensen van onze klanten en de markt: Bitumineuze dakbedekkingenKunststof dakbedekkingenBitumineuze dakshinglesDakisolatie voor platte dakenKoperen en zinken dakgotenZinken dakbedekkingenHoutrot herstelBoeiboorden van hout en kunststofVoeglood voor gevel of schoorsteenZinken daklijst voor dakrandenDakterrassenHemelwaterafvoer systemenLichtkoepels en Daklekkage services. Klik hier om contact met ons op te nemen en/of vraag hier GRATIS een offerte aan.