Bitumen is van nature perfect geschikt als dakbedekking. Toch kun je dit natuurproduct niet zomaar gebruiken. Om er een stevige en duurzame dakbaan van te maken, worden er polymeren aan toegevoegd en wordt een wapening aangebracht. Het belangrijkste onderscheid is SBS-bitumen (op basis van Styreen Butadieen Styreen) en APP-bitumen (op basis van Atactisch PolyPropyleen).

Hieronder uitleg over de verschillen,

APP-bitumen

APP-bitumen dakbanen worden vervaardigd op basis van bitumen en een plastische kunststof: Atactisch Poly Propyleen. Deze polymeer verhoogt het verwekingspunt van het bitumen van 50 graden naar 130 graden en maakt het mengsel uv-bestendig. Daardoor heeft het mengsel een grote levensduur en is het minder gevoelig aan het vloeien, zelfs op hellende vlakken.

SBS-bitumen

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumendakbaan een grotere elasticiteit geeft. SBS hecht makkelijker, maar is wel beduidend minder goed bestand tegen uv-straling en kan na verloop van tijd een craquelé-effect krijgen. Om de dakbedekking een langere levensduur te geven, wordt er meestal leislag en/of dakgrind op gelegd, zodat de zonnestralen niet doordringen tot op het bitumen.

Oerdegelijke en duurzame dakbedekking

Als je beide soorten zou vergelijken kom je al snel tot de vaststelling dat APP-bitumen de meest duurzame optie is. Toch bestaat er ook veel verschil in APP-bitumen dakbanen. Doordat er veel goedkope dakbanen zijn krijgt app bitumen een slechte naam maar door extra wapening toe te voegen krijg je een dakbaan die wel tot 40 jaar mee gaat.

Een Derbigum dakbaan heeft een bewezen levensduur van 40 jaar doordat ze zijn uitgerust met een dubbele wapening die ze beduidend sterker maakt, waardoor scheurtjes en lekken geen schijn van kans krijgen. Na die 40 tot 45 jaar kan je opnieuw een nieuwe dakbedekking erover heen branden waardoor je weer de levensduur met 40 t/m 45 jaar verlengd.

APP Bitumen Bitumen is van nature perfect geschikt als dakbedekking.